Kakao og Sjokolade
Kakaotreet – Theobroma Cacao – dyrkes i de tropiske regnskogene i Asia, Afrika og Sør-Amerika. Treet har best vekstvilkår i varme tropiske strøk, i skyggen av større trær, som banan- og palmetrær. Trærne begynner å bære frukter etter 5-6 år og frem til de er 25 år gamle.
Kakaotreet vokser i det varme og fuktige ekvatoriale beltet innenfor 20°N og 20°S for ekvator, og blomstrer hver sjette måned. Seks måneder etter blomstring er kakaoen klar for innhøsting.
Afrika står i dag for 75 % av verdens kakaoproduksjon, og de største produksjonslandene er Elfenbenskysten, Ghana og Indonesia. Av kakaobønnen utvinner man kakaosmør, kakaomasse og kakaopulver, som er ingrediensene i mørk sjokolade, melkesjokolade og hvit sjokolade.
Det finnes tre varianter av kakaotrær:
Criollo er også kjent som prinsen av kakaotrær. Frukten er skjør, har et tynt skall og gir små avlinger. Kakaoen er blek med en unik og raffinert aroma.
Forastero er et sterkere tre som er lettere å dyrke og som produserer større avlinger. Frukten er mer robust og har en sterkere aroma. Kakao fra Forastero er ofte kalt «bulk» kakao, da den gir sjokoladen en gjenkjennelig grunnleggende aroma.
Trinitario er en krysning mellom Criollo og Forastero og innehar karakteristikker fra begge. Den har en sterk, men relativt raffinert aroma og er enkel å dyrke.